22 d’oct. 2016

El combat d'Arenys de Munt, 3 de febrer de 1812: petit apunt de la història d'Arenys de Munt en la Guerra del Francès

ADZERIAS I CAUSI, Gustau. "El combat d'Arenys de Munt, 3 de febrer de 1812: petit apunt de la història d'Arenys de Munt en la Guerra del Francès"  [en línia]. Singladures: revista d'història i patrimoni cultural de Vilassar de Mar i el Maresme. 2009, núm. 25, p. 43-48


Reconstrucció minuciosa d’un episodi de la Guerra del Francès que tingué lloc a Arenys de Munt a partir de fonts documentals primàries de l’època i de la zona: les memòries d’Antoni Bellsolell, el llibre de Josep M. Pons Guri Diari d’uns anys de guerra (1808-1814) i el Llibre de determinacions de l’Ajuntament de Sant Martí d’Arenys de Munt.


Arenys de Munt i la Guerra del Francès a la premsa de l'època: els testimonis del Diario de Mallorca i el Diario de PalmaComunicat del brigadier Francesc Milans al tinent general el Marqués de Campoverde.
El general Lacy escriu des del quarter general d'Arenys de Munt.


Des del quarter general d'Arenys de Munt el general Lacy escriu com s'han d'instruir els quintos.
L'enemic espera a Arenys de Munt amb 500 cavalls.
El mariscal Francesc Milans del Bosch narra una escaramussa que va tenir lloc a Arenys de Munt.

Nota
Per contextualitzar els fets que es narren en aquests escrits, aconsello llegir l'apartat 8.4 La Guerra dels Francesos (1808-1814), p. 123 del llibre Petita història d'Arenys de Munt.Infanteria lleugera catalana de la Guerra del Francès (ca. 1812).
des de Calaix, Dipòsit digital del Departament de Cultura

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar un comentari sobre el llibre o sobre el tema del llibre